Kengät

Baltsulla on rotaatiossa jatkuvasti 10-15 paria juoksukenkiä. Vapaa-ajan sneakerit mukaan lukien ehkä sata kenkäparia. Ei mikään varsinainen keräilijä, vaan kengät ovat tarkoitettu kovaan käyttöön kunnes kuluvat loppuun. Intohimo kenkiä kohtaan on kuitenkin suuri, sillä ne ovat juoksijoiden tärkeimmät työvälineet.

Jokainen kenkämalli ei sovi jokaiselle juoksijalle, joten muiden ohjeita ja vinkkejä voi ottaa vastaan vain tiettyyn rajaan saakka. Ajan kanssa juoksija oppii valitsemaan juuri itselle sopivat kenkämallit. Liikaa ei kannata hirttäytyä yhteen malliin tai edes yhteen merkkiin, jotta jalkojen pienet lihakset saavat eri tyyppistä ärsykettä.

VAROITUKSEN SANA ALOITTELIJOILLE: Älä osta paskaa!

Vaikka jokaisen kannattaa kartuttaa omaa asiantuntemustaan, niin se ei tarkoita sitä, etteikö tuhansien tuntien perehtymiseni vuosien varrella olisi luonut jonkinlaista asiantuntemusta. Aluksi tuli juostua reilusti tuetuilla kengillä kunnes tapahtui siirtyminen kevyesti tuettuihin kenkiin ja nykyään kengät ovat joko neutraaleja tai kevyesti tuettuja. Teknologia ja design sekä väritys kulkevat kaikki käsikädessä muodostaen mielenkiintoisen kokonaisuuden. Niinpä kenkämarkkinoita on kiva seurata sekä muoti- että performance-näkökulmasta.

Baltsun Kestotestit (testeihin pääset klikkaamalla tätä otsikkoa)

Internetissä kengät esitellään yleensä joko silloin kun kenkäpari saadaan käsiinsä tai silloin kun niillä on juostu muutamia lenkkejä. Se on jopa huvittavaa, että annetaan arvio kengän kestävyydestä 100km perusteella. Alempana esiteltävä Ethan Newberry on oikeastaan se syy, minkä takia innostuin aloittamaan nyt nuo kestotestit. Kommentoin Ethanille sitä, että hän antaa 60 mailin/100km jälkeen arvion kengän kestävyydestä. Hän sanoi, ettei hänellä ole mahdollisuutta juosta 1000km per pari, koska silloin hän ei ehtisi testata niin monia pareja. Minun tilanteeni on eri eli minulla mahdollisuus on.

Olen juossut käytännössä kaikilla kengillä 1000km. Jossain päällinen on mennyt riekaileiksi jo 400km kohdalla kun taas jossain toisessa parissa ei ole ollut mitään kulumajälkiä ulospäin 1000km jälkeen. Jossain parissa vaimennus on ollut täysin loppu 700km jälkeen ja jossain toisessa parissa vaimennusta on ollut vielä 1000km jälkeenkin vaikka kuinka paljon. Tämä ei korreloi lainkaan hinnan kanssa. Useimmat kenkämallit maksavat Suomessa paljon, n. 150 euroa, mikä on paljon rahaa, eikä juoksija voi yleensä ostaa uutta kenkäparia joka viikko. Niinpä koen velvollisuudekseni alkaa tehdä kestotestejä. Niiden tavoite on 1000km tai jos kenkä ei kestä tonnia, niin siihen asti kuin kestää.

Toinen innoittajani oli tietysti Hoka Clayton 2 tossupari. Mietin voiko niin kevyt, mutta hyvin vaimennettu kenkä kestää ja säilyttää vaimennuksensa. Kenkä on minusta vallankumouksellinen, koska noin kevyellä kengällä voi juosta pitkikset ja puolipitkät asfaltilla ilman, että jalat kipeytyvät, mutta kuinka kauan… Päätin raportoida blogissani koko kengän elinkaaren ja jatkossa samanlaisia raportteja tulee lisää.

Lukkonauhoitus

Ei riitä, että on osannut valita oikean kenkämallin, vaan ne pitää laittaa myöskin kunnolla jalkaan. Suosittelen lukkonauhoitusta, joka lukitsee jalan hyvin kantakuppiin, jolloin varpaat eivät pääse iskemään niin helposti päähän (muista ostaa oikeankokoiset kengät, eikä liian pieniä) ja jalka pysyy muutenkin paikallaan tossussa. Itselläni on jostain 2010 keväästä alkaen ollut itsestään selvyytenä, että laitan jokaiseen ostamaani tossupariin heti lukkonauhoituksen.

Kenkätestaajia Youtubessa:

TheGingerRunner

TheGingerRunner eli Ethan Newberry on yksi viihdyttävimmistä ja miellyttävimmistä kenkätestaajista Youtubessa. Hänellä on viihdyttävä tyyli esitellä kenkiä ja pidän hänen videoidensa katsomisesta todella paljon. Täytyy kuitenkin sanoa, etten ole aina ihan samaa mieltä siitä, mitä hän painottaa. Esimerkiksi keveys ja joustavuus ovat asioita, jotka eivät ole minulle aivan ihan yhtä tärkeitä. Itse asiassa vakaa, kiertojäykkä kenkä on minulle parempi kuin löysä ja eri tyyppisiin vauhteihin käy eri tyyppinen jalkine. Hän on kuitenkin hyvä jätkä. Kannattaa tilata hänen youtube-kanavansa ja katsoa niitä videoita.

Seth Fowler

Jos tossujen ulkonäkö kiinnostaa, niin kannattaa seurata new yorkilaisen Seth Fowlerin videoita. Hänen videonsa ovat enemmän sellaisia lifestyle-sneaker esittelyitä. Hän osaa kertoa hyvin, millaisista materiaaleista tossujen mikäkin osa on. Hänen esittelynsä pohjautuvat hyvin pitkälle visuaaliseen puoleen eli miltä kenkä näyttää ja tuntuu hypisteltäessä ja jalassa. Hän ei ole mikään kilpajuoksija, vaan enemmänkin hölkkääjä, joten se kannattaa pitää mielessä. Monet esiteltävistä kengistä ovat puhtaasti hengailukäyttöön, mutta toisaalta joukossa on myös juoksukenkiä ja sellaisia kenkiä, joilla voi juosta, vaikka sillä tossulla olisi muukin käyttötarkoitus. Kannattaa tilata myös Seth Fowlerin -kanava.

Bearded Wonder Show

Partasuuhemmo The Ultra Running Companysta Charlottesta, NC:stä esittelee kenkäuutuuksia juttelemalla niistä rennon kasuaalisesti. Hän ja edustamansa kenkäliike ovat hyvin vahvasti keskittynyt Hokan malleihin, mutta kyllä niissä videoissa muitakin mielenkiintoisia uutuuksia esiintyy. Katson niitä jaksoja suurella mielenkiinnolla. Ai niin, kannattaa tilata tämäkin kanava ja se löytyy The Ultra Running Companyn nimellä Youtubesta.

Mainokset