Concept 2 Ski Erg testattu, 100 km viikko tehty

Viime viikolla pidin ”hiihtoloman”. Tähän vuodenaikaan on pyörähommia paljon, joten en voi tai haluakaan pitää varsinaista lomaa, vaan pitää tehdä hommia, mutta iltojen harjoittelussa oli hyvä hetki ottaa tauko Wattbike ajamisesta. Niinpä kun minulle sanottiin, että taidan olla loman tarpeessa, pidin lomaa, enkä ajanut, vaan hiihdin. Tuo tarkoitti 100 kilometriä viikon aikana Ski Erg -laitteella. Yllä näkyvällä videolla näette kokemukseni siitä urakasta. Tässä postauksessa kerron mietteeni ko. laitteesta.

En ole koskaan pitänyt soudusta

Samanlainen näyttö kuin soutulaitteessa. Kuva: Concept 2

Useimmille ihmisille Concept 2 soutulaite on tutumpi kuin Ski Erg -hiihtolaite, mikä johtuu erityisesti siitä, että niitä soutulaitteita on pitkään ollut saleilla, kun taas näitä hiihtolaitteita ei juurikaan ole tai jos on, niin niitä on yksi kappale jossain nurkassa, jota ei edes huomaa.

Itse en kuitenkaan ole koskaan pitänyt soudusta. Vedessä olen soutanut joskus jonkun mökillä tyyliin kymmenvuotiaana, enkä innostunut siitä. Kotona meillä oli Tunturin soutulaite punttitreenin lämmittelyyn, kun olin teini-ikäinen, enkä juurikaan käyttänyt sitä. Myöhemmin saleilla olen huomannut tuon Concept 2 -laitteen olevan sellainen, millä minun on vaikea tehdä pitää matkaa. Penkki on liian epämukava. Koronan aikaan tein vähän enemmän, kun kävin Fressissä, jossa oli Matrixin soutulaite, jossa istui mukavammin. Siitä huolimatta en kyllä ole soutanut, jos juoksumattoja on ollut vapaana. Eli soutua vain sen hetken, kunnes joku lähtee ja pääsee matolle. Toki maahantuoja myy niihin laitteisiin lisäpehmustetta, mutta sanoisin niin, etten sellaista hommaisi, enkä soutulaitetta ostaisi, jos olisin jotain kotisalia rakentamassa.

Miksi innostuin hiihtolaitteesta?

On kaksi syytä miksi innostuin tuon viikon aikana tästä Ski Erg -laitteesta ja minkä vuoksi sellaisen hankkisin, jos asuisin rivi- tai omakotitalossa. Ensinnäkin vaikken viime vuosina ole hiihtänyt, niin laji kiinnostaa edelleen. Jos teen Ski Erg -laitteella treeniä, minulla on yläkropan osalta paremmat edellytykset hiihtoon verrattuna siihen, jos en tee. Toiseksi pyöräily on aika yksipuolista istumista ainakin sisällä, koska ei Wattbikella tule juurikaan putkelta ajettua. Niinpä tuo hiihtäminen voisi olla ihan hyvää vastapainoa. Huomasin myös, että hiihtäessä aika kuluu nopeasti, eikä se tunnu tylsältä tai hankalalta miltään osin. Vaikka soudussakin tekeminen pitäisi lähteä keskivartalosta ja jaloista, eikä olla käsien varassa, niin tässä kropan liike on jotenkin selkeämpi kun se menee ylhäältä alaspäin. Luulen, että tuo laite tukee pyöräilyä ja/tai juoksua.

Laitteen huonot puolet

kuva: Concept 2

Laitteessa on paljon hyvää, joten en niitä kaikkia ala listata. Sen sijaan mainitsen muutaman asian, mihin kannattaa kiinnittää huomiota. Ensinnäkin valitsisin ehdottomasti lattiamallin, missä on vanerialusta, sillä jos laite on seinässä kiinni, kääntyy katse helposti alas, koska kukaan ei halua tuijottaa seinää. Pitää oikeasti olla vapaa näkökenttä eteenpäin, minkä vuoksi se lattiamalli on ainoa oikea vaihtoehto.

Toinen pointti on ne kahvat. Ne osuvat ainakin omiin käsiini vähän huonosti, joten olisi kiva, jos ottaisivat oppia hiihtosauvojen kahvoista. Lisäksi siinä on vielä sellainen juttu, että köysi, mikä menee sieltä sauvan kahvan sisään, pääsee helposti rispaantumaan. Toki köysiä saa uusia, mutta oikeasti ne eivät ole välttämättä kovinkaan pitkäikäiset. Salilla ehkä 3 kk käytön jälkeen köysissä näkyy jo kulumaa. Toki kotona käyttö olisi vähäisempää, mutta siitä huolimatta tuo on jonkinlainen heikko kohta.

Kolmantena pointtina otan esille näytön. Se on ihan riittävä tuollaiseen tekemiseen, mutta kyllä 2020-luvulla pitäisi olla Bluetooth-yhteys, jolla saisi harjoituksen kännykän kautta Stravaan.

Yhteenveto

Yhteenvetona täytyy todeta, että ehdottomasti hyvä laite. Tulen jatkamaan sen käyttöä kenties jo tänä iltana ja voin kyllä suositella laitetta sellaiselle, joka haluaa kotiinsa jonkinlaisen salin. Jos ei ehdi lenkille tai keli on todella huono, tuollaisella on kätevä hiihdellä vaikkapa ennen saunaa ja vaikka treenaisi paljon, lisämäärää voi tehdä hiihtäen. Yksi hyvä tapa aloittaa laji, jos sellaista laitetta ei ole kuntosalilla, on vuokrata tuollainen kolmeksi kuukaudeksi kotiin 180 eurolla. Vuokran voi maksaa liikuntaedulla, joten se on monelle siinäkin mielessä kätevää. Tuossa alla linkki siihen

https://www.pgs.fi/tuote/concept2-skierg-lattiatuki-3kk-vuokraus/