Tossutorstai: New Balance RC Elite v2 – mukavin superkenkä

Perinteinen tilanne koitti eli kun kipeytynyttä kohtaa alkaa murjomaan hierontapallolla, se kipeytyy enemmän. Niin kävi pakarankin kanssa nyt, joten en juossut eilen. Päivä oli todella huono muutenkin, sillä sisällä oli kostea ilma ja melkein 30 astetta. Yritin tehdä yhtä uutta projektia, muttei siitä niissä olosuhteissa tullut oikein mitään. Lopulta n. klo 17 luovutin ja lähdin pyöräilemään. Ajeltuani tuli sellainen fiilis, että tätä olisi pitänyt tehdä koko päivä, eikä edes yrittää olla tietokoneella. Sain takaisin pyöräilyn ilon, joka oli hävinnyt rengasrikkojen vuoksi. Yhden vajaan 50 km lenkin aikana katosi tosiaan pelko siitä, että rengas puhkeaisi ja olisin voinut ajaa vaikka tuplamatkan, jos olisin lähtenyt liikkeelle aiemmin. Illalla sitten futista ja kuinkas ollakaan lädit filmasivat taas joka tilanteessa. Saksa-matsissa oli huvittavaa, että he rappasivat kuin vierasta sikaa, mutta selvisivät (mm. 2 kertaa olisivat ansainneet punaisen kortin) ja kaatuilivat itse hipauksesta ja myös silloin, kun ei ollut kontaktia. Eilen aivan sama. Pahin oli se rankkari. Pelaaja alkoi kaatua siinä jo ennen sitä tilannetta, missä oli kontakti eli ei missään nimessä rankkari. Lisäksi siellä oli toinen pallo kentällä eli peli olisi pitänyt laittaa poikki ja kolmanneksi lädit vielä häiritsivät rankkarissa laserilla Tanskan maalivahtia. Todella epäurheilijamaista porukkaa. Muutenkin se oli niin huono futismatsi, että otti oikein päähän katsoa. Jätetään tuo nyt ja otetaan käsittelyyn yksi uusi superkenkä vuodelta 2021.

Iso askel eteenpäin

kuva: New Balance

Kokeilin tämän kengän jo kuukausi sitten, mutta silloin se ei ollut vielä yleisesti saatavilla. Tällä hetkellä kenkä on useimpien isompien Inter Sportien valikoimissa sekä heidän verkkokaupassaan, joten nyt on aika esitellä tämä tuote, joka on muuttunut paljon viime vuodesta. Se ensimmäinen versio oli tavallaan jo hyvä kenkä, mutta siitä puuttui minusta ne ominaisuudet, mitkä olisivat tehneet siitä omalla kohdallani maratonkengän johtuen pitkälti siitä, ettei pohja ollut tarpeeksi paksu ja sitä kautta vaimennus jäi vähän vajaaksi eli Nike Vaporfly Next% oli selvästi edellä. Tänä vuonna tilanne on muuttunut, sillä uudessa mallissa on paksumpi pohja. Itseasiassa se on suurin piirtein niin paksu kuin mitä sääntöjen mukaan saa laittaa, kun mitat ovat 39/31, 8 mm droppi. Painoa kengällä on miesten mallissa n. 220 grammaa ja naisilla 192 grammaa. Niinpä spekseiltään tuo on hyvinkin vertailukelpoinen vaikkapa Niken vastaavan kengän kanssa. Ovat siis ns. pelissä mukana, kun kuluttaja valitsee kisa- tai harjoituskenkänsä.

Mikä mallin kilpailuetu?

Kuten raportoin kuukausi sitten, Nike on lyönyt läpi tänä vuonna juoksutapahtumissa Suomessakin, vaikkei niitä täällä myydä. Kiuruhölkässäkin varmaan 90% juoksi Vaporfly Next%:lla. Niinpä herää kysymys, että kun kilpailijan malli tulee markkinoille, miten se voidaan positioida, jotta ihmiset niitä ostaisivat ja käyttäisivät, jos tilanne on sellainen, että moni miettii häviävänsä valmiiksi, jos jaloissa on jotkut muut, Nikea hitaammat kengät? Itse näen kolme mahdollisuutta New Balancelle. Ensinnäkin he, jotka eivät Nikeja ulkomailta tilaisi. On paljon ihmisiä, joiden kielitaito on huono tai jotka arkailevat käyttää nettikauppaa tai joille yksinkertaisesti on helpompi vaihtoehto kokeilla kenkiä kaupassa, jotta oikea koko ja oikea kenkämalli löytyisi. Inter Sport myyjät voivat hyvin palvella heitä. Toinen asiakassegmentti on he, jotka eivät edes tiedä, kuinka suosittu Nike on. Juttelin viime kesänä viipurilaisen rekkakuskin Andrein kanssa, joka oli ollut armeijassa Siperiassa. Hän sanoi, että Pietarin tai Moskovan muoti on vasta pari vuotta myöhemmin kauempana esim. Siperiassa. Eli jos Helsingissä melkein kaikilla on Niken superkengät startissa, niin menepä kisaan jossain Pihtiputaalla, niin ei taatusti ole. Kolmas asiakasryhmä ovat he, jotka eivät ole huolissaan siitä, onko kenkä varmasti kaikista nopein eli hakevat omaan jalkaan sopivaa kenkää, eivätkä maailmanennätystossua. Tuossa on suuri potentiaali siinä mielessä, koska jollain Bostoneilla vaikkapa kilpailleet siirtyvät varmasti jollain aikataululla superkenkiin, mikä tarkoittaa sitä, että tällaisia tossuja näkyy 3.30 tai 4.00 ja jopa hitaampien juoksijoiden jaloissa, eikä vain kärkipäässä.

Sopii myös harjoitteluun

kuva: New Balance

Minä en tiedä kuinka hyvin Fuel Cellin vaimennus kestää, mutta lähtökohtaisesti voisi myös ajatella, että tämä voisi olla harjoituskenkä heille, jotka kilpailevat Nikeilla johtuen siitä, että kenkä on niin mukava jalassa. Tämä on kokeilemistani superkengistä (Nike, Brooks, Saucony, New Balance) Sauconyn kanssa eniten normaalilenkkarin oloinen. Päällinen on mukava ja kun kengän laittaa jalkaan, ei tule heti sellaista tunnetta, että olisi jotain omituista jalassa. Next%:ssahan on se, että ne ovat vähän oudon malliset ja nauhoituskin menee sillä tavalla sivuttain, joten kenkien sitominenkin on vähän tarkkaa puuhaa. Kun ne ovat jalassa, on heti olo, että nyt tapahtuu jotain erikoista. Sitä lisää se jonkinlainen epästabiilisuus. Näissä ei ole samaa, vaikka vaimennus onkin pehmeä ja sen osalta tämä on kokeilemistani vaihtoehdoista lähimpänä Nikea, mikä on luonnollista, sillä välipohja-aines on samaa, mitä FuelCell Rebel v2:ssa käytetään, mikä on myöskin pehmeä vaimennukseltaan aivan kuin Niken ZoomX. Muuten tämä on paljon enemmän kuin mikä tahansa juoksukenkä ja jos pitäisi hengailla tossut jalassa tai juosta kevyesti superkengillä, niin silloin tämä olisi valintani. Nämä ovat yksinkertaisesti todella mukavat jalassa, mutta samanaikaisesti kuitenkin myös superkenkä. Kun näillä ottaa spurtin, niin tapahtuu aivan samalla tavalla kuin Next% jalassakin.

Voisin kuvitella, että näillä olisi maukasta juosta asfaltilla kovempivauhtisia pitkiksiä, tempoa ja vetoja eli tämä täyttäisi ruudun siihen vauhtipuolen tekemiseen, missä olen huomannut Rebel v2:ssa puhdin vähän loppuvan. Itseasiassa eräs seuraaja tällaiset kengät treenikäyttöön hankkikin ja olisin itsekin tehnyt samoin, mutta tulin sen jälkeen toisiin ajatuksiin, kun koin Suomenojan Inter Sportin taholta täysin epäammattimaista suhtautumista niin businekseen kuin juoksukenkäskeneen. Kerron asiasta aikanaan tarkemmin kirjassani, mutta sen verran voin sanoa, että oikeasti siitä myymälästä pitäisi ottaa New Balancen myyntioikeus pois, koska he tuhlaavat kaikkien aikaa ja saavat tässä tapauksessa New Balance -brändin näyttäytymään negatiivisessa valossa, koska eivät ole juoksun suhteen tällä hetkellä vakavissaan liikenteessä. Kannattaa havaita, että Inter Sport kun on ketju, niin minkään Suomenojan varassa kenenkään ei tarvitse olla. Näitä tossuja on tällä hetkellä Suomessa 13 Inter Sportissa koossa 43 ja lisäksi heidän verkkokaupassaan eli kenkiä saa halutessaan tilattua vaikkapa Kokkolasta tai Porista kotiinsa. Joo eli olisin ottanut kuukausi sitten nämä kengät treenikäyttöön ja olisin voinut niillä jotain kisojakin tehdä, mutta maku meni vähän touhuun, joten ajattelin, että unohdan koko jutun ja keskityn Kiuruhölkkään valmistautumiseen, mutta noin lähtökohtaisesti tämä kenkä on sellainen, millä voi hyvin harjoitella. Kenkien kestävyyden ja myös psykologian kannalta voi olla hyvä juttu, jos on käytössä kahdet superkengät. Toki voi treenit tehdä ilman hiilikuitulevyäkin ja kokea kisassa saatavan lisäboostin, kun on harjoitellut hitaammilla tossuilla, mutta toisaalta joitain harjoituksia voi olla vaikea tehdä ilman tarpeeksi nopeita kenkiä ja lisäksi paksupohjainen kenkä auttaa varsinkin asfaltilla iskutuksen suhteen.

Ulkonäöltään parasta a-luokkaa

kuva: New Balance

Tämä on ulkonäöllisesti vielä parempi kuin se Saucony, mitä Stockmannilla kokeilin. Sivuprofiili ei ole ollenkaan niin hieno kuin Nikessa, mutta väritys on todella näyttävä ja kun pohjat ovat eri värisiä, tuo se lisäsäväytyksen. Tässä on jotain sellaista fashion aspektia, mitä kilpailijamalleissa ei ole. On toki makukysymys, sopiiko tuollainen lila omaan tyyliin. Veikkaisin, että naisille asia on huomattavasti yksinkertaisempi, sillä heillä monesti on tuon värisiä treenikamoja muutenkin, mutta miehet voivat nikotella. Ainakin ne kuluttajat, jotka eivät osta ikinä muita kuin mustia sukkia. Itse pidän tuosta värityksestä todella paljon, mutta koen, että se on vähän enemmän treeni- kuin kisaväritys, vaikkakin suurikokoinen NB-merkki kengän päällä luo vähän futisvibaakin. Siinäkin mielessä ehkä enemmän harjoituskäyttöön, mutta kuten sanottua, niin olisihan sitä kiva juosta joku kympin kisakin tai vastaava tuollaisilla, jotta voi verrata, miten kengät käyttäytyvät kisatilanteessa verrattuna Nikeen ja onko eroa suorituskyvyssä. Erityisen kiinnostunut olen erilaisista pinnan muodoista kun kisakenkää pohditaan. Niissä on nimittäin yllättävää kyllä eroja.

Yhteenveto

Viime vuotinen ensimmäisen sukupolven Elite oli itselleni hienoinen pettymys tai sanotaanko, että se oli ihan hyvä kenkä, mutta siinä ei ollut tarpeeksi sitä kenkää. Niinpä se ei kiinnostanut niin paljoa. Tämä uutuus on ihan toista maata ja kun näitä kokeilin, ne tuntuivat paitsi erittäin mukavilta niin oikeasti todella nopeiltakin. Niinpä tässä on varteenotettava kisakenkä, joka sopii myös harjoitteluun. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden Inter Sport myyjille saada myytyä superkenkiä sellaisille uusille asiakkaille, joilla sellaisia ei vielä ole. Itse tarjoaisin näitä rohkeasti myös niille neljän tunnin maratoonareille. New Balance on tehnyt hyvää duunia ja tuonut erinomaisen tossun markkinoille kisaamaan maratonin kärkisijoista. Tämä sopii hyvin myös Rebel v2:n kanssa yhteen. Sillä voi juosta hieman kevyempiä vauhteja ja näillä sitten kovat harjoitukset ja kisat, kun haluaa paksummasta pohjasta ja hiilikuitulevystä saatavissa olevan lisäboostin.

Näiden hinta on siis Inter Sporteissa 239 euroa ja saatavilla erikseen miesten ja naisten mallina.