Naisten 24 tunnin juoksussa uusi ME!

vaporfly4FKNiken sponsoroima urheilija Oklahomasta eli Camille Herron juoksi viime viikonloppuna uuden naisten 24 tunnin maailmanennätyksen 162,9 mailia eli 262km. Hän teki sen Desert Solstice Invitational 24hr Race -kilpailussa Phoenixissa Arizonassa. Kyseessä oli kutsukilpailu, johon osallistui 33 juoksijaa. Sinne oli mahdollista pyrkiä mukaan tiettyjen kriteereiden mukaan ja osa oli pyydetty osallistumaan. Luvassa oli rahapalkintoja ja edustuspaikkoja MM-kilpailuihin. Herronilla meni tuo kilpailu melko hyvin, sillä hän voitti koko höskän mukaan lukien kaikki miehet ja teki siinä sivussa väliaikana 100 mailin rata-ME:n 13.25.00.

Kilpailu oli vähän samantyyppinen kuin Espoon E24, mutta tosiaan ulkoradalla. Samaten kilpailun taso oli kovempi ja kilpailijamäärä pienempi. Erona Espoon tapahtumaan oli sekin, että täällä juoksusuuntaa vaihdettiin neljän, eikä kuuden tunnin välein ja se, että lähtö oli kahdeksalta aamulla, eikä puolilta päivin. Näin ollen aamun koittaessa tultiinkin sitten jo maaliin. Siellä oli myöskin selkeät säännöt siitä, miten radalla tuli liikkua eli jos on hidas tai kävelee, menee ulkoradalle.

Track-Passing-Guide-1Tiedän itse Herronin sitä kautta, koska hän saa Niken urheilijana testattavaksi kenkiä jo prototyyppivaiheessa. Niinpä olen saanut häneltä arvokasta tietoa siitä, millainen joku tuleva kenkä on. Hän jakaa informaatiota, eikä peittele mitään, mikä on hyvä asia. Hän on muutenkin aika sellainen jalat maassa -tyyppi kuten oheisesta haastattelusta voi huomata: Camille Herronin haastattelu. Arvostan häntä. Minusta hän on aito amerikkalainen, joka uskoo kapitalismiin, eikä mikään Jurekin kaltainen hippi. Hän on Niken sponsoroima ja syö lihaa ja juo olutta. Ultrajuoksuun on viime vuosina pesiytynyt sellainen kommunismiin viittaava lahko, joka ei peseydy, ei aja partaansa tai leikkauta tukkaansa ja jotka syövät jotain vegaanijuttuja. Minusta se ei ole jees tai tehköön mitä haluavat, mutta se, että siitä asiasta saarnataan kuin jeesus konsanaan ei ole oikein. Juoksussa voi pärjätä, vaikka söisi oikeata ruokaa ja ottaisi oluen silloin tällöin. Minusta sekin oli hauska juttu, että juostessaan 100 mailin maailmanennätyksen Herron oli juonut kisan loppuvaiheessa 1,5 olutta eli ei sitä ole pakko kisassakaan pelkillä ihmelitkuilla edetä. Ajat ovatkin muuttumassa. Letsrun.comissa on ketju, jossa kerrotaan ultraajista, jotka ovat lopettaneet vegaanitouhun. Laitoinkin palautetta Facebookissa sanoen tuon vegetouhun olevan ohimenevä fädi, joka menee tosiaan pois muodista ja Herron tykkäsi näkemyksestäni. Kohta ollaan takaisin juoksun alkulähteillä eli otetaan esimerkiksi vaikkapa ensimmäiset olympiamaratonit, niin silloin kilpailijat pysähtyivät kesken kisaa syömään pihvin ja juomaan punaviiniä.

zoom-fly-flyknit-mens-running-shoe-3Herron muuten juoksi Niken Vaporfly 4% Flyknit -kengillä valtaosan kisastaan kunnes viimeiset oliko se kuusi tuntia hän juoksi Niken Zoom Fly Flykniteilla. On hämmästyttävää, että joku pystyy juoksemaan 24 tuntia noin kevyillä kisakengillä, vaikka onhan ne suhteellisen mukavasti vaimennetut. Sekin on siis myytti, että ultra pitäisi juosta jollain Hokan kaltaisilla maksimaalisen vaimennuksen kengillä.

Todella hyvä juoksija tämä Herron on. Comradesin voitto ja muutama ultrajuoksun maailmanennätys nyt taskussa. Lisää hänestä sivuillaan http://www.camilleherron.com

Mainokset